Sudi sudi lah jadi follower

Friday, April 19, 2013

Dunia Permotoran Suamiku...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.....

Wah!!!! tajuk segah bangunan KLCC....Kisah motosikal2  kesayangan suamiku..Ingat lagi motor pertama En Somiku Honda CC 70 tapi tu lah tak de gambar nak di siarkan utk dijadikan kenangan..Aku pakai pakcik google punya gambar..Bayangkanlah motor tu lah membawa Asraf ke hulur ke hilir ketika keluar masuk hospital dulu selama 3 thn huhuhu..Sedihnya bila mengenangkan kisah lama..Motor ni jugalah aku bonceng ketika dlm pantang sbb tunggu teksi dan ambulan lambat sgt.Asraf dah kelaparan masa tu..Dia minum susu melalui tiub sukar bagi minumnya di tepi jalan..Malam pulak kalau ada emengecy,Asraf biru motor ni jugaklah yg membawanya ke hospital..Byk jasa motor ni buat keluarga kami...Masa tu tak mampu beli sebarang kenderaan ..Kesiannya Asraf,,Malas nak cerita nanti air mata aku tumpah lagi..Sesekali jimatkan air mata ni...Akukan Duta sabun suamiku jual ni 10 sen sehari hahaha..kelakarlah..Cantik tak Kak Ton!!!.Karang mata lebam tak de org pulak nak beli sabun..

rumah sapa ni..janganlah saman aku ambil gambar motornya.

       Motor kedua suamiku selepas motor pertamanya dah nazak tak dapat diselamatkan lagi...Jual pun tak laku bolehlah lepaslah bayar downpayment motor Yamaha Lagenda 100 cc.Alhamdulillah...Org kata rezeki anak2 Istimewakulahkan..En suami membeli Produa Rusa kemudahan kami anak beranak pergi hospital....Poning jugaklah kepala nak bayar kereta dan motor ketika itu..
Masa tu kami dah berpindah ke Flat Sri Tioman..Tapi tu lah semua motor suami aku ni mengalami kemalangan..Tak tahulah dia berkhayal ke @ tertengok perempuan lalu..kan perempuan hari ni kalau menunggang dan membonceng motor pakai baju kurung bertudung tapi tulah angkat kain sampai  menampakkan betis gebunya..Oopss tak baik menuduh berdosakan...Masa tu Lebuhraya Taman Melati tu baru siap korner tak lepas jatuh katanya byk pasir kat situ..Melecetlah sana sini..Biasalah kalau jatuh motor..

Ini pun ehsan Pakcik google..Dulu aku tiada kamera pun kalau ada pun malas nak cuci
gambar..Buat habis duit je nak cuci kodak..

            Bila berpindah ke Bandar Tasik Puteri ,Rawang..Faktor tempat kerja jauh 120 km pergi dan balik..Rawang ke Ulu Kelangkan....Motor ni dah tak mampu byklah rosaknya rantai yg cepat haus ,brek tak makan..Mcm2lah masalahnya..En suami terlibat dgn kemalangan lagi dgn Motor jual Ais Krim betul2 Tol Rawang menghala ke KL nak pergi kerjalah jugak..tumit pecah, siku pun samalah jugak..Tak serik juga bawa motor tu..kalau org lain dah bawa kereta dahkan..Lepas tu lah tukar motor kpd Yamaha GTX 125 colour hijau...Perjalanan jauh mmg meletihkan terutama suami aku ada slipped disc....Oh My English..betul tak ni..pinggang sakit tu...

          Apa taknya berapa kali jatuh motor bila umur 40-an mula terasa sakitkan..Pergi kerja siap pakai bengkung utk sakit pinggang lagi..Beberapa tahun selepas menggunakan motor hijau ni sekali lagi terlibat dgn kemalangan dekat Datok Keramat..Tak tahu nak cakaplahkan..Katanya Van Klinik bidan desa undurkan vannya secara tiba2 tanpa disedari ada motor suamiku di belakangnya....Akibatnya handdlenya tu sengit sebelah dan terhongek-hongek..Pergi repair pun tak spt asalnya..Bahayanya motor ni bila berselisih dgn lori bergegar rasanya..



    Kebetulan adik ipar  En Suami nak menjual motornya SYM Evo 250i  ni..bercinta dengar harganya..Bagi org byk duit mcm celah gigilahkan..Nasib baiklah adik iparnya tak berkira sgt bayar ketika dapat bonus akhir tahun..Nampaknya tak dptlah aku berjoli...Kira hutanglahkan tapi tak perlu bayar bulanan..Jual motor dkt Mudah..com..bayar dkt Awie sbg duit muka..Apa kehebatan motor ni ye!!..Suami cakaplah sakit pinggangnya berkurangan sbb ada penahan blh bersandar..akhir2 ini tak perlu pakai bengkung dah..Huh dah mcm org muda balik nampak????..Berselisih dgn lori taklah bergegar motor spt sebelumnya..Ialah benda baru semualah indah di mata..Ibarat binilah jugak kentut pun wangi kalau baru2 kahwin tu..


   Kelemahan motor ni pula bila dah start je pulas minyak terus jalan..Tu yg bahayakan terutamany pada Firdaus Hafizi pantang bapaknya ada rumah ajak pergi naik motor...Nak jadikan ceritakan ayahnya lupa nak matikan suis..Firdaus naiik dan pulas apa jadi??..motor berjalan dan jatuh..Alhamdulillah nasib baik Firdaus tak dihempapnya..Mcm2 anak aku ni..Tak sampai beberapa bulan menggunakan motor ni pertengahan bulan puasa tahun lepas..Lagi sekali kemalangan berlaku betul2 di persimpangan jalan Duta..

   Kemalangan melibatkan motor yg ditunggangi suami isteri..Kemungkinan sebab mengantuk ke tak pasti..suami ku jatuh nasib baik motor tu tak menghempapnya..Pengsan jugalah tapi cepat di sedarkan oleh pengguna jalan raya di situ..Begitu juga suami isteri tersebut juga jatuh...Bacalah kat sini DUGAAN RAMADHAN~SUAMIKU TERLIBAT DLM KEMALANGAN... 

    Akibat kemalangan tersebut suamiku retak bahunya dan biasalah motor calar balar..Tapi suamiku tak pernah serik menggunakan motor sbb katanya bosan bawa kereta dgn kesesakan lalulintasnya..Tapi kalau suamiku bawa kereta aku nak bawa apa pulak nak hantar anak2 Istimewaku pergi sekolah???...Nak beli kereta lagi satu di luar kemampuanlah hutang sana sini..Hutang kereta dan rumah pun cukup membebankan..Ini pulak nak tambah hutang yg lain cukup..cukup sudah sampai di sini saja....Nanti mati susah..Kalau ada yg sanggup sponsor ok lah kot Hahaha..

     Itulah pengorbanan seorang ayah pada anak2 nya..Biar dia susah asalkan anak2 dpt pelajaran walaupun sedikit...Hari Sabtu bawa pergi Overhaul Engine atau angkat enjin bunyi mcm remote lepas kena baling anak2 aku..Mcm tulah bunyi enjin motornya ..Nak di jual tak laku sbb dah jatuh dan calar balar sana sini..Mahu beribu jugak nya ni...sabar je lah..Adalah rezekinya tu....Kalau motor dah mcm tu pemandunya tak tahulah mcm manalah pulak....

5 ulasan:

smsaroni said... [Reply to comment]

motor juga mengalamai evolusi...

nooraizura aizurazu said... [Reply to comment]

Banyaknya kenangan motor..huhu.. kak, husband saya pun slipped disc. Husband akak ada berubat kat mana2 tak?

Siti_btp said... [Reply to comment]

En..Smsaroni..motor2 kami pun tak mampu dgn ujian yg keluarga kami lalui..semuanya tak lama..hehehe..

Siti_btp said... [Reply to comment]

Zura suami akk dia tak berani nak OT...

Dia pakai bengkung utk slipped disc..berurut pun tak berani..kena jaga2lah jgn angkat benda berat..

ANIS said... [Reply to comment]

Salam, kalau berminat nak cari alternaif lain utk rawat slipped disc blh hubungi saya ya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...