Sudi sudi lah jadi follower

Tuesday, February 7, 2012

Kari ketam mak dan jelatah epal

Assalmualaikum warah matullah hi barakatuh....

    Selamat bercuti , aku pun cutilah sekejap tapi adakah surirumah cuti???Cubalah kerajaan buat Hari Surirumah kan best..cuti masak,cuti mengemas ,cuti jaga anak.Mulalah aku merepek yg bkn2 ni....Hari ini aku nak masak ketam yg beli di Pasar Pasir Penambang hari tu...Sekilo rm 20 punyalah besar ketamnya 2 ekor je sekilo dah...cukuplah tu anak2ku bkn pandai pun makan ketam.aku goreng ikan tenggiri je .Yang penting ketam ni segar dan manis...Layan!!!!

Kari Ketam

Sekilo @2 ekor ketam
2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*              (* kisar halus)
1 batang kayu manis
2 sudu besar cili mesin*
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil pes asam jawa adabi
100 ml santan kotak kara
air secukupnya
minyak,  garam dan gula secukupnya
Daun kari kalau ada

Cara memasaknya:-

1. Panaskan minyak tumis kayu manis dan bhn kisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan pes kari,apb garing masukkan sedikit air..
3. Masukkan asam jawa , santan campur dgn air.
4. Apb mendidih masukkan ketam dan perasakan gula garam.Biarkan seketika.
5. Angkat sedia utk dihidangkan

Jelatah @ acar Epal kegemaran Anak2

2 biji epal hijau(hiris nipis mcm btg mancis)
1 biji oren buang kulit(potong dadu)
1/2 btg karot ( hiris nipis mcm btg mancis)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 batang cili merah ( hiris nipis)
1 biji lemon (perah ambil airnya)
 sedikit gula dan garam sebagai perasa

Cara membuatnya:-

Campur kesemuanya dlm mangkuk gaul sebati  ,masukkan dlm peti sejuk bagi mesra
dan sedia utk di hidangkan...mudahkan

(sumber dari internet tapi tak ingat blog masakan siapa)







0 ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...