Sudi sudi lah jadi follower

Saturday, February 4, 2012

Sumbing Lelagit (cleft palate)

        Assalamualaikum warah matullah hi barakatuh...
Bulan puasa 1997, sekali lagi Asraf di kehendaki mjalani pembedahan lelangitnya..Masa tu umurnya 1 thn8bln akibat pakai Ett tiub lama ada komplikasinya.Kami ditempatkan di wad Plastic Surgery di bwh Prof Isa..Wad tersebut hanya ada katil bayi je...Terpaksalah aku beli kerusi malas ,dahlah puasa amat meletihkan, anak pula menangis je..Masalahnya wad itu bcampur dgn pesakit dewasa pulak tu,faham2lah anakku mcm manakan...Pembedahan dilakukan ole Dr Nasir dan Dr Jalil..Mrk sekarang semua jadi pakar hospital swasta dah.....

        Asraf cepat sedar lepas pembedahan, menangis tak henti2 .Aku dan suami terpaksa masuk bilik pbedahan utk mdukungnya dan memujuknya..Baju aku dibasahi darah Asraf.Dr pelik juga ,sepatutnya Asraf tidur beberapa jam  kesan ubat biuskan tapi sebaliknya..Akibatnya jahitannya pecah sedikit hingga kini kalau Asraf makan gelojoh,makanan akan masuk dlm tempat yg pecah terus keluar ke hidung.Dia pun mudah tersedak dan tbelahak..Sampai hari inilah 17 thn umurnya, kalau makan nasi terutamanya pergi rumah org jadi masalah bagiku,kalau tsedak ,tsembur makanan dr hidungnya mesti kenalah hidangan depan dia tu.Org mesti gelilah nak makan..(depan kita tak cakaplah, tapi air muka dah tahu dah......)


         Kemudian kami dipindahkan ke wad KK6 semula..Biasalah Asraf demam dan dimasukkan antibiotik melalui drif.Aku tengok dah naik hancur dah tangan Asraf kena cucuk jarum,  buat ujian darah ,x-ray dan mcm2 ujian lagi...Asraf pun makin besar pandai dia cabut jarum tu ,payah nak jaga dah.....Asraf tak perlu memakai ETT tiub lagi tapi penafasannya masih tsekat-sekat..Dr pun tak tahu buat apa dah ,alasannya dagu anak aku kecil dan lidahnya pendek..Aku tpaksa tidurkan dia secara meniarap..Hampir 3 minggulah aku duduk wad ,lukanya lambat sembuh sebab asyik menangis..dan masalah pnafasannya..


                                    Gambar contoh sumbing lelangit ,sumber:-
                                                   http://melatizumia.blogspot.com


 

4 ulasan:

YaYaNsMuM said... [Reply to comment]

Dugaan...:(

melatizumia said... [Reply to comment]

berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.. alhamdullilah, syukur, anak sy skrg dah ok. cuma masih sengau part2 perkataan. masih follow up dgn speech therapy.. semoga allah melindungi akak sekeluarga.. amin..

Unknown said... [Reply to comment]

Tolong msg saya... 0192852015 nazri

jus infiniti jutawan herbs said... [Reply to comment]

💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

6) Kalau selain dr penyakit kanser pon blh sgt2 dirawat mcm :
*-Denggi, Kencing Tikus, Batu Karang, Gastrik, Gout .*

7) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼

Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼

*NOTE* :

Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...