Sudi sudi lah jadi follower

Wednesday, April 18, 2012

Sup Tulang Rusuk...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh......
 
                Dr Onkologi dan pemakanan pesan bekas pesakit kanser kena kurangkan makan daging merah..Tapi kadang2 tekak ni degil dah jemu asyik2 makan ikan..Ikan pun blh tahan mahalnya..Ala ! kalau sebulan sekali apa salahnya kan..Makan ayam sama juga ,ayam suntik..Makan sekadar hendak rasa, berhenti sebelum kenyang ikut amalan Rasulullah SAW....Bukannya mentedarah!!


Sup Tulang Rusuk

1 kg tulang rusuk- Rebus sampai empuk dgn halia..Lebihkan air

Bahan tumis:-
2 biji bawang besar*
7 ulas bawang putih*      * dichopper/ tumbuk pun blh
6 inci halia bhg 3 ketul-ketukkan
2 sudu kecil lada hitam-ditumbuk
4 sekawan -buah pelaga ,kayu manis cengkih dan bunga lawang
1 bungkus kecil serbuk rempah sup adabi
minyak menumis
garam secukup rasa

4 biji kentang-belah 4
4 biji tomato- potong baji
1 batang karot-potong bulat(pandai2lah ye)
Daun sup utk hiasan
cili padi ketuk kalau nak pedas(tak bubuh pun)

Cara membuatnya:-
Tumis 4 sekawan dgn lada hitam , masukkan bawang besar dan bawang putih sampai kuning dan naik bau wangi..
Masukkan serbuk rempah sup adabi..Masukkan dlm rebusan tulang rusuk tadi.Masukkan kentang sekali.
Kentang empuk masukkan karot dan tomato..Kalau nak pedas ketuk cili padi masukkan..Bubuh garam secukup rasa..Bolehlah dihidangkan panas hiasannya daun sup dan bawang goreng(tak letak)....


2 ulasan:

inazamri said... [Reply to comment]

lama tak masak sup tulang ni..last ritu masa raya.Makan lak dgn sambal kicap fuhhh mesti terangkat.

LYAfrina said... [Reply to comment]

wah..sedapnyer.. terliur tgknyer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...